Architektura podnosząca na duchu: Maggie’s Cancer Caring Center w Aberdeen

© Snøhetta
© Snøhetta

Prawie dwadzieścia lat temu brytyjski krytyk i teoretyk architektury Charles Jencks założył fundację upamiętniającą jego żonę Maggie, która zmarła po długiej chorobie nowotworowej. Głównym celem fundacji jest tworzenie miejsc, w których wsparcie otrzymują osoby chore na raka oraz ich najbliższa rodzina. Działalność tych placówek w dużej mierze opiera się na samopomocy. Zlokalizowane są one zwykle w pobliżu szpitali, jednak nie świadczy się w nich usług medycznych. Ośrodki poświęcone pamięci Maggie projektowali światowej sławy architekci, między innymi Frank Gehry, Zaha Hadid i Richard Rogers.

Wyjątkowy ośrodek w Aberdeen

© Snøhetta
© Snøhetta

Niezwykle interesujący budynek, którego sylwetkę dziś prezentujemy, znajduje się w Aberdeen w Szkocji. Został on zaprojektowany przez jedną z najbardziej kreatywnych i oryginalnych pracowni architektonicznych na świecie: norweskie biuro Snøhetta. Asymetryczny kształt budynku, który przypomina oszlifowany przez wodę kamień, został pomyślany jako niewielki, półotwarty pawilon. Osoby walczące z chorobą nowotworową mogą w nim znaleźć wsparcie i ukojenie.

Maggie’s Cancer Caring Center znajduje się przy Forester Hill Hospital. Delikatna, opływowa i utrzymana w bieli zewnętrzna forma budynku ma sprawiać wrażenie gościnnej i otwartej dla wszystkich. Jej nietypowy kształt został nadany dzięki stalowym wzmocnieniom oraz ręcznie uformowanym warstwom izolacji, które zostały idealnie wpasowane w nieregularną formę budynku. Wykończone drewnem wnętrze ośrodka jest przytulne i jasne. Na parterze zaplanowano ciepły salon oraz kameralne pokoje spotkań, natomiast w antresoli przewidziano miejsce na niewielką przestrzenią biurową.

NEIL@ABERDEENPHOTO.COMNEIL@ABERDEENPHOTO.COM

Prosty, otwarty ogród idealnym dopełnieniem ośrodka

kompleksowo podeszła do zadania, projektując nie tylko sam pawilon, ale też jego najbliższe otoczenie. Oszczędny w swojej formie ogród zdecydowanie współgra z charakterystyczną bryłą budynku, a otaczająca ośrodek otwarta przestrzeń umożliwia jego idealną ekspozycję na południe i zachód. Główne wejście do ośrodka wyznacza grupa buków. Trawnik został zaprojektowany tak, aby tekstura i sposób cięcia trawy tworzyły duży wzór, którego integralną część stanowi budynek.

Maggie's Cancer Caring CentreNEIL@ABERDEENPHOTO.COM

Architekci z biura projektowego Snøhetta skupili się na tym, aby wszystkie elementy projektu współgrały ze sobą i niosły ukojenie pacjentom przebywającym w Maggie’s Cancer Caring Center. Dzięki temu udało się im stworzyć miejsce zaciszne i gościnne, które znakomicie wpisuje się w szczytną ideę fundacji Charles’a Jencks’a.

NEIL@ABERDEENPHOTO.COMNEIL@ABERDEENPHOTO.COM

 

Warto dodać, że w tym roku Maggie’s Cancer Caring Centre zostało docenione przez jury prestiżowego konkursu Building Awards w Londynie i zdobyło nagrodę w kategorii Small Project of the Year.

Zdjęcia dzięki uprzejmości biura projektowego Snøhetta

Tagi:
Skomentuj:
Loading Facebook Comments ...

Komentarze

0 komentarzy