Drewniane laboratorium form. Pawilon na kampusie Uniwersytetu w Stuttgarcie

Tradycja budowania przez studentów szkół architektonicznych tymczasowych pawilonów zdobiących teren kampusu, choć rdzennie amerykańska, od kilku lat znajduje płodny grunt również w Europie. Pawilony to nie tylko możliwość zrealizowania własnego projektu, ale przede wszystkim laboratorium form artystycznych i poligon wdrażania unikalnych technologicznych rozwiązań. Oczywiście pawilony to również rodzaj architektonicznego kaprysu i nie każdą uczelnię stać na wygospodarowanie stosownego budżetu. Uniwersytet w Stuttgarcie nie należy jednak do najbiedniejszych…

1326784450-09-fp11-207-cassetteassembly

1326784471-10-fp11-208-cassetteassembly

Obiekt, który dzisiaj prezentujemy powstał dzięki współpracy Instytutu Projektowania Komputerowego oraz Instytutu Konstrukcji Budowlanych i Dizajnu ( ITKE ). Studenci razem z młodszą kadrą jednostki opracowali projekt drewnianego, wolno stojącego pawilonu, którego struktura przypomina rodzaj jaskimi, albo przeprutej skorupy. Twórcom nie chodziło jednak tylko o stworzenie efektownej bryły. Niemiecki duch dał o sobie znać już u źródeł przedsięwzięcia. Projektantom chodziło bowiem głównie o wypróbowanie możliwości programowania morfologii łupiny w systemach komputerowych i tworzenie algorytmów obliczających kąty cięć drewnianych, bardzo cienkich płyt tworzących powłokę i szkielet obiektu.

Pawilon składa się z wielokątnych, różnokształtnych modułów przypominających struktury biologiczne. Za inspirację projektanci obrali sobie skorupę jeżowca. Pawilon nie jest jednak tylko adaptacją naturalnego modelu na język architektury. Drewniana skorupa inaczej niż jej morski pierwowzór rozgrywa rozkład sił ciężkości. Studenci różnicując sposób łączenia poszczególnych modułów i skośne układy brył umożliwili rozchodzenie się sił ciężkości po nieregularnych liniach. Do dzięki temu, kiedy znajdujemy się wewnątrz pawilonu możemy podziwiać delikatnie pofalowaną płaszczyznę sklepienia.

1326784561-14-view-seated

1326784664-19-view-leds

Pawilon został zaprojektowany tak, aby mimo działającego na niego wiatru, możliwe było stworzenie kilkukrotnie większej w skali kopii, która wytrzymałaby analogicznie większe siły naporu.

Fotografie: © Roland Halbe, © ICD / ITKE Uniwersytet Stuttgarcki

Autorzy: ICD / ITKE Uniwersytet w Stuttgarcie
Powierzchnia: 72 m²
Pojemność: 200 m ³
Materiał: sklejka brzozowa

Tagi:
Skomentuj:
Loading Facebook Comments ...

Komentarze

0 komentarzy