Warszawska Hala Buddów w budowie

Hala Buddów_wizualizacja:halabuddow.pl

W całej Europie po epoce industrialnej pozostało mnóstwo obiektów, które adaptowane są na nowe cele. Tego typu posunięcia nie są już niczym niezwykłym, bowiem obiekty te utraciły swoje funkcje, jednak są nadal na tyle wartościowe, że można znaleźć dla nich nowe zastosowanie. Hala na warszawskiej Woli zbudowana w latach 50. według przedwojennych projektów doczekała się dla siebie owego scenariusza.
HALA-BUDDOW-Prezentacja-PL_Page_19
Zarejestrowany w Polsce związek wyznaniowy – Buddyjski Związek Diamentowej Drogi linii Karma Kagyu jakiś czas temu kupił zaniedbaną halę. Plany dotyczyły zamiany poprzemysłowego obiektu w ośrodek medytacyjny oraz siedzibę związku. Od stołecznego konserwatora zabytków związek otrzymał zgodę na adaptację hali. Jak mówi niedawno „Gazecie Stołecznej” Rafał Olech z z Buddyjskiego Związku Diamentowej Drogi Linii Karma Kagyu;

„W Warszawie buddyzm tylko w naszej tradycji praktykuje kilkaset osób i w dotychczasowym ośrodku jest już po prostu za mało miejsca”.

W ramach konkursu architektonicznego w 2007 wybrano pierwszą koncepcję ośrodka buddyjskiego w hali na Woli (projekt Wojciecha Kossowskiego i jego biura menzel kossowski architekten). Później okazało się jednak, iż projekt był za drogi i obejmował powiększenie powierzchni sali do medytacji. Po zastanowieniu pomysłodawcy Hali Buddów nawiązali nie tak dawno współprace z pracownią warszawską – Grupa 5. Nowy projekt został zaakceptowany w pełni. Pozwolenie na budowę wydano 10 lipca 2013 roku, Grupa 5 wraz z Halą Buddów aktualnie jest na finiszu budowy, jednak cały czas boryka się z brakami finansowymi. Zbiórka środków na inwestycję z datków i dotacji osób prywatnych trwa, a ukończenie budowy jest ściśle zależne od wsparcia finansowego osób z zewnątrz.

HALA-BUDDOW-Prezentacja-PL_Page_03

Pomysłodawcy chcą, aby w hali znalazły się:

„gompa 210m2 z potencjałem rozbudowy do około 300m2; living room i jadalnia na ponad 200m2; 6 mieszkań; dormitorium; duża kuchnia; dharmashop i sanitariaty”.

Projekt adaptacji hali ma zachować stan pierwotny z kilkoma modyfikacjami. Na dachu ma powstać taras, a środkowa część hali ma być nadbudowana. Wewnątrz zostaną usunięte słupy, które podtrzymują strop i dzielą przestrzeń. Słupy zostaną zastąpione stalowymi ramami wzmacniającymi konstrukcję i jednocześnie tworzące otwartą, dużą przestrzeń. W planie miejscowym, zapisana dla tej okolicy „powierzchnia biologiczna czynna” będzie obejmowała niewielki parking oraz zieleń.

Więcej zdjęć oraz realizacja z postępów budowy dostępna na stronie Hala Buddów

Tagi:
Skomentuj:
Loading Facebook Comments ...

Komentarze

0 komentarzy