Modernizacja historycznego komisariatu w Sydney, autorstwa Welsh + Major

© Katherine Lu
© Katherine Lu

Australijscy architekci z biura Welsh + Major zmodernizowali dziewiętnastowieczny budynek komisariatu policji w Sydney i przekształcili go w oryginalną restaurację z przeszkloną przestrzenią jadalnią i zakratowanym, wystającym poza obręb oryginalnych murów, wejściem. Miejsce położone w historycznej części Sydney, znane miejscowym jako The Rock (ang. skała), zostało zaprojektowane około 1880 roku przez rządowego architekta Jamesa Barneta i to jemu zawdzięcza charakterystyczną neo-klasycystyczną fasadę w palladiańskim stylu.

Romantyczna kolacja w pokoju przesłuchań

Dziewiętnastowieczny komisariat został zamknięty w 1974 i przez kolejne 35 lat był zajmowany przez różnych właścicieli i pełnił różne funkcje. Jest to charakterystyczny i rozpoznawalny budynek w tej części Sydney, dlatego inicjatorom przebudowy zależało na zachowaniu jego dawnego charakteru i nawiązaniu do ciekawej historii.

Fasada komisariatu © Katherine Lu

Modernizację obiektu zlecono architektom z pracowni Welsh + Major, którzy zdecydowali się zachować wyeksponowaną od ulicy, oryginalną, dwukondygnacyjną fasadę. Reszta budynku, czyli jednopiętrowy pawilon wykonany głównie z czerwonej cegły, został przebudowany tak, aby mógł pełnić funkcję restauracji lub kawiarni. Na obu poziomach schowanych za fasadą oryginalnie znajdowały się biura, połączone drewnianymi schodami. Po przebudowie zdecydowano się stworzyć tam miejsce na ustawienie kilku stolików.

Dawny spacerniak został przekształcony w kuchnię, a pozostałe budynki komisariatu, położone na tyłach w powierzchnię stricte restauracyjną. Ciekawostką jest to, że pierwotnie znajdowały się w nich cele i pokoje przesłuchań. Architekci zdecydowali się zachować oryginalny, wąski korytarz, przebiegający środkiem budynku pomiędzy celami, który został dodatkowo doświetlony, dzięki oknom położonym nieco poniżej poziomu dachu.

Nowe życie australijskiego komisariatu

Niektóre elementy dekoracyjne mają nawiązywać do pierwotnej funkcji budynku. Odnowiono oryginalne elementy wyposażenia komisariatu, między innymi metalowe drzwi do cel oraz zakratowane okna. Twórcom projektu zależało na tym, aby podkreślić wyjątkowy, historyczny klimat miejsca, a subtelnymi nawiązaniami obudzić uśpione duchy dawnego komisariatu. Nawiązaniem do oryginału było również wykorzystanie do renowacji elementów wykonanych z mosiądzu, miedzi, szkła i malowanej na czarno stali. Na tyłach ścianę zastąpiono przeszkleniem, przez które można wyjść na podniesione patio. To głównie dzięki tej innowacji udało się zmienić mroczny, dziewiętnastowieczny komisariat w przestronną i jasną restaurację.

Zdjęcia dzięki uprzejmości pracowni Welsh + Major.

44_rockspolice444_rockspolice944_rockspolice6
Tagi:
Skomentuj:
Loading Facebook Comments ...

Komentarze

0 komentarzy