Odwrócony kontekst: oryginalny dom w gęstej zabudowie

© Joe Fletcher Photography

Przebudowa domu to poważny sprawdzian umiejętności architektów zwłaszcza wtedy, gdy budynek znajduje się w trudnym, gęsto zabudowanym terenie, a jego charakterystyczny układ nie zaspakaja podstawowych potrzeb mieszkańców. Architekci z pracowni Fougeron Architecture, przystępując do modernizacji domu jednorodzinnego w San Francisco, zdecydowali się na rewolucyjne odwrócenie i przemodelowanie zarówno jego zewnętrznego kszałtu, jak i wnętrza.

Redefinicja bryły i pogodzenie jej z otoczeniem

Budynek, nad którym pracowali architekci, był niespójną, zamkniętą bryłą, wyraźnie odstającą od miejskiego krajobrazu San Francisco. Poważny problem stanowił nieatrakcyjny wygląd fasady, który wyróżniał obiekt, ale zupełnie nie przystawał do oczekiwań mieszkańców i gęsto zabudowanego otoczenia. Architekci postawili się przed sobą ambitne zadanie przebudowania domu tak, aby zapewnić wnętrzom optymalny dostęp do naturalnego światła, otworzyć dom na malowniczą panoramę śródmieścia, a jednocześnie pozostać przy modernistycznej estetyce, w której pierwotnie utrzymany był budynek. Całkowita zmiana fasady oraz zasad rządzących przestrzeniami wewnątrz domu, miała za zadanie uwydatnić zalety jego położenia i dopasować go do potrzeb rodziny z dwójką dzieci.

W tym szaleństwie jest metoda

© Joe Fletcher Photography
© Joe Fletcher Photography

Istotą zmian było odwrócenie porządku domu. Na tył wycofano jego reprezentacyjną część, czyli otwartą kuchnię, pokoje gościnne i salon, natomiast sypialnie i pokoje prywatne zostały umieszczone od frontu. Odwrócony kontekst sprawił, że pomieszczenia od podwórka, zdominowane przez duże, stworzone na zamówienie okna, stały się prawdziwą wizytówką budynku. Dzięki podzielonej na trzy pionowe panele szklanej fasadzie, mieszkańcy mogą na co dzień podziwiać panoramę malowniczego miasta. W projekcie pomyślano również o odpowiedniej cyrkulacji powietrza, którą poprawiono zastępując starą, oddzieloną klatkę schodową, wąskimi schodkami, które płynnie łączą trzy piętra budynku z ogrodem. Wejście od ulicy prowadzi do przestronnego holu, połączonego z pokojem gościnnym. Na drugim piętrze znajduje się aneks kuchenny, jadalnia i salonik, z którego można podziwiać widok na zatokę i zieleń przyległych do posesji ogrodów.

© Joe Fletcher Photography
© Joe Fletcher Photography

Mroczne i niedoświetlone pomieszczenia zostały zmienione w nowoczesną przestrzeń życiową, w której jasne wnętrza skąpane są naturalnym światłem słonecznym. Nietypowe nachylenie okien pozwoliło uzyskać maksymalny dostęp do naturalnego światła słonecznego. Dwuszybowe okna o niskim współczynniku przenikania ciepła wyposażono w wysuwane rolety zewnętrzne, które latem chronią wnętrza przed przegrzaniem. Cały system zacienienia sterowany jest elektronicznie, aby zasłony można było nachylić odpowiednio do kąta padania promieni słonecznych. Dzięki przestronnym oknom w ciągu dnia domownicy nie muszą już używać sztucznego światła. Nocą do oświetlenia domu używane są głównie świetlówki wyposażone w funkcję ściemniania, które dają miłe, nastrojowe światło. Aby nieco je rozproszyć i urozmaicić wystrój, detale oświetlenia zostały schowane w falistym, podwieszonym suficie.

Zdjęcia dzięki uprzejmości pracowni Fougeron Architecture

Fougeron_Wisconsin_5Fougeron_Wisconsin_6Fougeron_Wisconsin_13
Tagi:
Skomentuj:
Loading Facebook Comments ...

Komentarze

0 komentarzy