Płócienny pawilon studia Oyler Wu

518b3060b3fc4bd91700005b_-stormcloud-installation-oyler-wu-collaborative_storm_cloud_6__oyler_wu_collaborative

Jedną z form promocji prestiżowego Southern California Institute of Architecture są konstruowane od kilku lat na kampusie uczelni pawilony uświetniające koniec roku akademickiego. Fotografie, które dziś publikujemy przedstawiają zeszłoroczną realizację, która uświetniła 40-sto lecie uczelni. Za realizację pawilonu odpowiedzialne było studio Oyler Wu i grupa najlepszych studentów instytutu.

Struktura ze stali i ekologicznych tkanin nie powstała od zera. Projektanci wykorzystali stelaż poprzedniej żaglowej struktury: Netscape. Formy, które udało się uzyskać są jednak czymś zupełnie niezależnym. Architekci zmienili skalę projektu i układ płaszczyzn. Zamiast lekkich, niezależnych żagli wprowadzili wijącą się i skręcającą w lejek płaszczyznę.

518b3086b3fc4bd91700005d_-stormcloud-installation-oyler-wu-collaborative_storm_cloud_12__oyler_wu_collaborative

Pawilon podtrzymują proste kolumny, które w górnych partiach połączono owalnymi pierścieniami. Na nich zawieszono białą powierzchnię skorupy o ledwie widocznej chropowatej fakturze. Dach, podatnych na ruch spowodowany wiatrem, układa się w kilka spływów przypominających leje, albo formy biologiczne. Górne partie są zgeometryzowane i tworzą stabilne rytmiczne załamania. To właśnie kontrast między geometrycznym poziomem dachu, a partiami, które przechodzą do układów płynnych był dla architektów głównym założeniem przedsięwzięcia.

Uzyskany efekt artystyczny jest mimo to kwestią przypadku. Projektanci nie szkicowali przestrzennych układów tkaniny, a jedynie obrysy obręczy. Niuanse, które uzyskano w partiach łączących ujście lejka z geometryczną „górą” są pół-przypadkowe.

Przezorność projektantów dała o sobie znać w samej strukturze kurtyny. Ze względu na rozciągnięty czas trwania uroczystości zamykających rok akademicki pojawił się problem funkcjonowania pawilonu w różnych porach dnia i przy różnym oświetleniu. Materiał tkaniny został w związku z tym zróżnicowany. W niektórych partiach jest pół-przeźroczysty, w innych osnowa i wątek ściśle do siebie przylegają. Poszczególne moduły różnią się również nasyceniem kolorystycznym.

518b3098b3fc4b7a3300006e_-stormcloud-installation-oyler-wu-collaborative_storm_cloud_14__oyler_wu_collaborative1

Fotografie dzięki uprzejmości studia
Oyler Wu

Tagi:
Skomentuj:
Loading Facebook Comments ...

Komentarze

0 komentarzy