Powrót do korzeni: projekt Trees Building dla ABBANK

Trees Building for ABBANK

Wietnamska firma Vo Trong Nghia Architects przygotowała projekt budynku biurowego dla oddziału banku ABBANK. Budynek zostanie wzniesiony w Danang, mieście położonym nad Morzem Południowochińskim. Głównym założeniem architektów było jednoczesne nawiązanie do gwałtownego wzrostu gospodarczego tego nadmorskiego miasta oraz niezwykłego bogactwa jego przyrody.

Ekologiczna alternatywa dla klasycznych gigantów

interior

Budynki, które dawniej wznoszono dla banków były zwykle gigantami, których styl z wysokimi, dwukondygnacyjnymi kolumnami, nawiązywał do klasycznych prac Leona Battisty Albertiego. Wszystko po to, aby podkreślić autorytet i ugruntowaną, stabilną pozycję banku. Również w oddalonym od europejskich wpływów Wietnamie część budynków użyteczności publicznej, zwłaszcza tych wybudowanych w czasach kolonii Francuskiej, stawiano wzorując się na tym wzorze. Ideą, która przyświecała architektom z biura Vo Trong Nghia Architects było pogodzenie w projekcie Trees Building stylu nawiązującego do tradycji z lekkością i proekologicznym przesłaniem współczesnych, zielonych budynków, silnie zakorzenionych w architekturze dwudziestego pierwszego wieku.

Wiecznie żywa, zielona kolumnada

Na fasadę budynku składają się rzędy kolosalnych kolumn, które pełnią funkcję elementów nośnych i są gigantycznymi donicami dla korzeni dużych drzew, które zostały osadzone na ich szczytach. Ponieważ w Danang wieją bardzo silne wiatry, kolumny zaprojektowano tak, aby wewnątrz znalazła się głęboka warstwa gleby, a masywne drzewa mogły się w niej stabilnie zakorzenić.

exterior2

Kolumny ustawione są w systemie schodkowym, dzięki czemu drzewa będą miały wystarczająco dużo miejsca, aby się rozwijać. Widok na panoramę miasta jest podziwiany przez prześwity w koronach drzew, co jest ciekawym urozmaiceniem w stosunku do nudnych widoków z okien zwykłych biurowców. Fasada tworzy złudzenie pionowego lasu. W przeciwieństwie do innych miejskich ogrodów, które zwykle umiejscowione są na dachach budynków, drzewa na fasadzie mogą być oglądane z ulicy. Dzięki zastosowanemu w projekcie, nietypowemu, schodkowemu układowi, na budynku może być posadzonych nawet 150% więcej drzew niż na płaskim gruncie.

Pomysł wietnamskich architektów ma być odpowiedzią na gwałtowny rozwój i postępującą urbanizację Danang. Ludzie, którzy przez wycinkę drzew, tracą kontakt z przyrodą, dzięki Trees Building mogą ponownie poczuć ożywczą bliskość natury.

 

Projekt przygotowany przez: Vo Trong Nghia Architects
Główni architekci: Vo Trong Nghia, Masaaki Iwamoto

Zdjęcia dzięki uprzejmości pracowni: Vo Trong Nghia Architects

1

 

 

Model
sectionvolume_studytree-columns

 

 

Tagi:
Skomentuj:
Loading Facebook Comments ...

Komentarze

0 komentarzy