Wyjątkowy, choć jeden z wielu: biurowiec Snøhetty w kompleksie Barcode

© Snøhetta
© Snøhetta

W 2007 r. międzynarodowa pracownia architektoniczna Snøhetta otrzymała zlecenie zaprojektowania biurowca dla firmy Deloitte. Wyjątkowy budynek jest częścią gigantycznego projektu Barcode, zakładającego zagospodarowanie wieżowcami dawnej dzielnicy przemysłowej w centrum Oslo. Barcode nazywany jest również dzielnicą operową od sąsiadującej z wieżowcami słynną Operą Narodową. Charakterystyczny biurowiec Deloitte otwarto już w styczniu tego roku, natomiast zakończenie całej, ogromnej inwestycji planuje się na koniec 2015 roku.

Norwegowie budują własny Manhattan

Całościowy projekt zagospodarowania dawnych doków to efekt współpracy kliku uznanych pracowni architektonicznych. Norwegowie planując tę przestrzeń założyli, że opracowanie planu generalnego będzie znacznie bardziej efektowne, niż kilka przypadkowych inwestycji, których efektem będą chaotycznie rozsiane i niedopasowane pod żadnym względem wieżowce. Oczywiście jak przy każdym tego typu projekcie, opinia publiczna nie zawsze była przychylna inwestorom. Generalny plan zagospodarowania przestrzeni stał się obiektem intensywnej debaty, jednak w miarę upływu czasu i pojawiania się kolejnych wież, mieszkańcy Oslo zdążyli zaprzyjaźnić się z nowymi, gigantycznymi lokatorami nadbrzeża.
Budynki wchodzące w skład kompleksu różnią się wielkością i projektem fasady. Aby uniknąć efektu ściany, która oddzieli pozostałą część miasta od fiordów, założono, że wieżowce będą oddzielone od siebie pustymi korytarzami. Minimalny odstęp między budynkami wynosi 12 metrów. Łączna powierzchnia biurowa to około 145 000 metrów kwadratowych. W zespole zaplanowano miejsce na około 450 różnej wielkości mieszkań. Długie i wąskie budynki współdzielą podziemny parking.

Z widokiem na Operę Narodową

© Ivan Brodey
© Ivan Brodey

15 piętrowy biurowiec zaprojektowany przez Snøhettę idealnie koresponduje z założeniami generalnego planu zagospodarowania terenu Barcode. Jednocześnie jest on zupełnie odrębnym dziełem sztuki: dzięki lustrzanej, nietypowej fasadzie stanowi udane połączenie wieżowca i wyszukanej rzeźby. Dwukolorowa, półprzezroczysta fasada przypomina odłamki lodu.

Na dwóch najniższych piętrach budynku zaplanowano miejsce na sklepy i restauracje. Wyżej znajdują się przestrzenie biurowe, a na piętrach od dwunastego wzwyż stołówki i sale konferencyjne. Z dachu rozciąga się malowniczy widok na fiordy oraz norweską Operę Narodową, która urosła już do miana architektonicznego symbolu Oslo. Nikomu nie trzeba chyba przypominać, że przypominająca lodowiec opera również jest projektem architektów ze Snøhetty.

Zdjęcia dzięki uprzejmości pracowni architektonicznej Snøhetta.

201051_OS_N37_publication201051_OS_N47_publication201051_OS_N46_publication
Tagi:
Skomentuj:
Loading Facebook Comments ...

Komentarze

0 komentarzy