Pawilon Botaniczny. Puzzle z recyklingu

Pawilon Botaniczny. Puzzle z recyklingu

Pawilon Botaniczny, zdj. Tom Ross

Japoński architekt Kengo Kuma i australijski artysta Geoff Nees stworzyli okrągły, oryginalny pawilon, przypominający obiekt zbudowany z ogromnych puzzli. Konstrukcja została wykonana z drewna zebranego w Królewskich Ogrodach Botanicznych w Melbourne w Australii. Projekt został zamówiony u artystów na Triennale NGV i miał pełnić funkcję odpowiedzi na inne dzieło sztuki – pracę koreańskiego artysty Lee Ufana, zatytułowaną „Dialogue”.

W naturze większość kształtów jest organiczna; pawilony, które tworzę, są wykonane z naturalnych materiałów, takich jak na przykład drewno. Myślę, że organiczne i zakrzywione kształty pomagają lepiej łączyć i mieszać architekturę ze światem przyrody” – opowiada o swoim projekcie Kengo Kuma. „Zakrzywione konstrukcje, takie jak łuki i kopuły, są najskuteczniejszym sposobem uzyskania struktury przy minimalnej ilości materiałów” – dodaje. Warto wspomnieć, że w swoich projektach japoński architekt przykłada wielką wagę do oszczędności materiałów i dbania o środowisko. Podejście to wywodzi się również z japońskiej tradycji stolarskiej, w której pracując na niewielkich elementach, łączy się je ze sobą w celu uzyskania większych powierzchni.

Pawilon Botaniczny, zdj. Tom Ross

 

Celem pawilonu było ożywienie „pięknego, ale nieużywanego drewna” wyciętego z drzew Królewskich Ogrodów Botanicznych w Melbourne. Kuma i Nees zbierali „niepotrzebne” drewno przez kilka lat, pilnując, aby nie zmarnował się nawet najmniejszy kawałek materiału. „Pawilon Botaniczny, eksponując drewno zamiast go spalać, ma na celu uświadomienie odbiorcy piękna i jakości tego materiału oraz jego wielorakich zastosowań” - wyjaśnił Kuma.

Pawilon Botaniczny, zdj. Tom Ross

 

Udostępnij wpis

Komentarze
Architectu moderuje komentarze do ułatwiania świadomej, merytorycznej, cywilnej rozmowy. Obraźliwe, bluźniercze, autopromocyjne, wprowadzające w błąd, niespójne lub nietypowe komentarze zostaną odrzucone. Moderatorzy pracują w godzinach pracy i akceptują tylko komentarze napisane w języku polskim.
comments powered by Disqus
Newsletter Architectu
Otrzymuj informację o nowych wpisach, produktach, wywiadach.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.