Szkoła przyszłości autorstwa LINK Arkitektur

Szkoła przyszłości autorstwa LINK Arkitektur

Szkoła pod Göteborg, zdj. LINK Arkitektur

Firma architektoniczna LINK Arkitektur prezentuje projekt szkoły przystosowanej do nadchodzących zmian klimatu – zwiększenia opadów deszczu i wzrostu temperatury. Architekci postawili na ekologiczne rozwiązania, które pomogą uczniom odnaleźć się w nowych warunkach. Obiekt powstanie nieopodal miasta Göteborg w Szwecji.

Częścią strategii projektowej firmy LINK jest kładzenie dużego nacisku na krajobraz, który stanowi dwie trzecie powierzchni brutto projektu szkoły. W projekcie niezwykle ważną rolę odgrywa woda, która tworzy wizualne i formalne połączenia między budynkiem a jego otoczeniem dzięki przeznaczonym do tego systemom. Deszczówka spływająca z dachu jest odprowadzana do zbiornika na dziedzińcu szkoły, gdzie stanowi ozdobę oraz przedmiot badań naukowych. Projektanci przekonują, że dziedziniec będzie idealnym miejscem do przeprowadzania lekcji biologii, fizyki lub chemii, a także doświadczeń naukowych związanych z wodą i ekologią.

Szkoła pod Göteborg, zdj. LINK Arkitektur

 

Szkoła składa się z dwóch budynków połączonych przestrzenią wspólną. Na parterze znajdują się pomieszczenia do użytku wszystkich uczniów, aule i pracownie – są one rozmieszczone wokół wewnętrznego dziedzińca. Dwie wyższe kondygnacje przeznaczone są na sale lekcyjne. Ważnym elementem projektu są również tarasy na dachu i place zabaw.

Szkoła pod Göteborg, zdj. LINK Arkitektur

 

„Opracowaliśmy rozwiązanie, w którym woda odgrywa kluczową rolę w dostarczaniu dzieciom wiedzy i doświadczenia na temat zmian klimatu, w szczególności zasobów wody. Poprzez zabawę dzieci uczą się, dlaczego następują oberwanie chmury i powodzie […]. Celem długofalowym jest przekazanie dzieciom uniwersalnej wiedzy i zrozumienia procesów naturalnych poprzez przekazanie im prostych informacji na boisku szkolnym. Mówiąc najprościej, chcemy by podwórko było najatrakcyjniejsze właśnie wtedy, gdy pada deszcz. Skłaniając uczniów do lepszego zrozumienia naturalnych zjawisk, wyposażamy ich w lepsze narzędzia i wiedzę do pracy z naturą, a nie przeciwko niej” – mówi współpracująca przy projekcie Camilla Starkenberg.

Udostępnij wpis

Komentarze
Architectu moderuje komentarze do ułatwiania świadomej, merytorycznej, cywilnej rozmowy. Obraźliwe, bluźniercze, autopromocyjne, wprowadzające w błąd, niespójne lub nietypowe komentarze zostaną odrzucone. Moderatorzy pracują w godzinach pracy i akceptują tylko komentarze napisane w języku polskim.
comments powered by Disqus
Newsletter Architectu
Otrzymuj informację o nowych wpisach, produktach, wywiadach.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.