Platforma UNI zaprasza do konkursu FarmEAT, którego przedmiotem jest projekt samowystarczalnej restauracji. Uczestnicy będą musieli połączyć wnętrza wysokiej klasy restauracji z miejscem do lokalnej uprawy warzyw.
Relacja człowieka z jedzeniem jest dynamiczna i skomplikowana. Pożywienie ze swej materialnej natury zaspokaja głód. Jednak w bogatym, współczesnym społeczeństwie jego rola w sferze publicznej jest znacznie bardziej wyrafinowana. Wysokiej klasy restauracje coraz częściej korzystają z wyselekcjonowanych źródeł składników, pozwalając klientom na doświadczenie pysznego, świeżego i zdrowego jedzenia.
Wyzwanie konkursowe polega na zaprojektowaniu unikalnej restauracji typu „od pola do stołu” w dużej metropolii. Projekt musi być zamkniętą strukturą, która będzie w stanie pomieścić około 60 gości. Uczestnicy będą musieli uwzględnić w jej planie miejsce na uprawę roślin, które potem trafią do kuchni i na stoły.
Celem konkursu jest promowanie lokalnych wzorców i tradycji kulinarnych. Będzie także popularyzować rolnictwo miejskie i promować jego zalety. Twórcze połączenie projektowania przestrzeni do uprawy i gotowania musi mieć odpowiednie uzasadnienie. Ruch pomiędzy pomieszczeniami musi być płynny i wygodny dla gości i obsługi. Istotne jest również to, aby zaproponowany projekt miał jak najmniejszy wpływ na środowisko naturalne.
Konkurs jest otwarty dla wszystkich. Obowiązują opłaty rejestracyjne. Więcej informacji znajdziecie na stronie organizatora.
Komentarze
Architectu moderuje komentarze do ułatwiania świadomej, merytorycznej, cywilnej rozmowy. Obraźliwe, bluźniercze, autopromocyjne, wprowadzające w błąd, niespójne lub nietypowe komentarze zostaną odrzucone. Moderatorzy pracują w godzinach pracy i akceptują tylko komentarze napisane w języku polskim.