Bombaj Masala Praga Tapas Bar, czyli najnowsza realizacja pracowni A8 ARCHITEKTURA

Bombaj Masala Praga Tapas Bar, czyli najnowsza realizacja pracowni A8 ARCHITEKTURA

Bombaj Masala Praga Tapas&Bar, foto. Dariusz Majgier

Wnętrze restauracji Bombaj Masala Praga Tapas&Bar to przestrzeń rozświetlona blaskiem Indii oraz parametryczną strukturą z miedzianych rurek.

Bombaj Masala Praga Tapas&Bar usytuowany jest w Centrum Praskim Koneser, w zabytkowej części kompleksu obiektów mieszkalnych, biurowych i kulturalno-rozrywkowych znajdującego się na terenie dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser” na Pradze-Północ w Warszawie, w budynku B – dawnej butelkowni.

Bombaj Masala Praga Tapas&Bar, foto. Dariusz Majgier

W marcu 2019 r. dobiegła końca trwająca ponad dwa lata realizacja wnętrza restauracji, które mieści trzy główne przestrzenie przeznaczone dla gości: salę główną, vip room oraz kids room. Na uwagę zasługuje również kuchnia widoczna z sali głównej, żeby klienci mogli obserwować proces powstawania każdego serwowanego przez restaurację dania. 

Bombaj Masala Praga Tapas&Bar, foto. Dariusz Majgier

Projektanci z A8 zdecydowali się zachować oryginalne ceglane ściany, które dodatkowo zostały poddane odświeżeniu oraz impregnacji. Resztę ścian wykonano w dekoracyjnym betonowym tynku stanowiącym delikatne tło dla wyrazistych dekoracji. Natomiast posadzka skomponowana jest z sześciu, skontrastowanych ze sobą kolorów drewna. 

Bombaj Masala Praga Tapas&Bar, foto. Dariusz Majgier

Istotnym elementem wystroju restauracji jest sufit zbudowany z 1760 miedzianych rur zawieszonych na różnej wysokości. Jego połyskliwy, indyjski charakter nadaje pomieszczeniu wyrazistości. 

Bombaj Masala Praga Tapas&Bar, foto. Dariusz Majgier

Od strony wejścia do lokalu, wzdłuż ścian, rozmieszczono wygodne siedziska, których kolorystyka kontrastuje z kolorytem cegły oraz betonu. Dodatkowo we wnętrzu zamontowano wykonane na zamówienie grafiki charakteryzujące się żywymi barwami i nawiązujące swoją estetyką do motywów rodem z Indii. 

Bombaj Masala Praga Tapas&Bar, foto. Dariusz Majgier

Jak zauważają twórcy projektu: „Gdy myślimy o Indiach nasuwa nam się jedno skojarzenie – wyraziste smaki, wielobarwne tkaniny i metalowe ozdoby. Smak i kolor Indii zamknięty w koncepcji aranżacji wnętrz to był nasz cel”.

Bombaj Masala Praga Tapas&Bar, foto. Dariusz Majgier

 

Udostępnij wpis

Komentarze
Architectu moderuje komentarze do ułatwiania świadomej, merytorycznej, cywilnej rozmowy. Obraźliwe, bluźniercze, autopromocyjne, wprowadzające w błąd, niespójne lub nietypowe komentarze zostaną odrzucone. Moderatorzy pracują w godzinach pracy i akceptują tylko komentarze napisane w języku polskim.
comments powered by Disqus
Newsletter Architectu
Otrzymuj informację o nowych wpisach, produktach, wywiadach.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.