Ekologiczna siedziba Gazprom Neft

Ekologiczna siedziba Gazprom Neft

Siedziba Gazprom Neft, zdj. MVRDV

Studio architektoniczne MVRDV opublikowało projekt nowej siedziby firmy Gazprom Neft w Sankt Petersburgu. Propozycja holenderskich architektów – choć wykonana na zamówienie firmy odpowiedzialnej za emisję ogromnych ilości dwutlenku węgla – bazuje na idei zrównoważonego budownictwa i jest w pełni przyjazna środowisku.

Jak zdradzają architekci z MVRDV, projekt siedziby Gazprom powstał po wielu dyskusjach i sporach. Studio znane z wdrażania w swoje projekty rozwiązań ekologicznych utrzymuje jednak, że proponując zrównoważone budownictwo zanieczyszczającej środowisko firmie, i tak przykłada się do ograniczenia emisji szkodliwych gazów. „Budynek powstałby i tak - z nami czy bez nas” – mówią. „Po długiej debacie na temat tego, czy MVRDV powinien współpracować z jednym z trzech największych producentów emisji dwutlenku węgla na świecie, zdecydowaliśmy zaangażować się i zaproponowaliśmy zrównoważony projekt” – dodają.

Siedziba Gazprom Neft, zdj. MVRDV

 

„Zdecydowaliśmy się podążać radykalną i bezkompromisową drogą do stworzenia możliwie najbardziej zrównoważonego budynku: największego na świecie drewnianego budynku, który nie zużywa energii ze źródeł nieodnawialnych” – napisał w oświadczeniu Jan Knikker, rzecznik prasowy studia MVRDV.

Siedziba Gazprom Neft, zdj. MVRDV

 

Najważniejszym założeniem projektu jest maksymalne ograniczenie betonu – MVRDV  postanowiło stworzyć największy na świecie budynek wzniesiony tylko i wyłącznie z drewna. Biurowiec Gazprom zostanie wzniesiony na 119 drewnianych kolumnach, a jego ściany pokryją pochłaniające dwutlenek węgla rośliny.

Siedziba Gazprom Neft, zdj. MVRDV

 

Udostępnij wpis

Komentarze
Architectu moderuje komentarze do ułatwiania świadomej, merytorycznej, cywilnej rozmowy. Obraźliwe, bluźniercze, autopromocyjne, wprowadzające w błąd, niespójne lub nietypowe komentarze zostaną odrzucone. Moderatorzy pracują w godzinach pracy i akceptują tylko komentarze napisane w języku polskim.
comments powered by Disqus
Newsletter Architectu
Otrzymuj informację o nowych wpisach, produktach, wywiadach.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.