The Link. Projekt domu handlowego w Wiedniu

The Link. Projekt domu handlowego w Wiedniu

The Link, © OMA

Architekci z Office for Metropolitan Architecture wygrali konkurs na przebudowę domu handlowego Kaufhaus des Westens w Wiedniu. Co przekonało jury do wybrania tej propozycji?

The Link czyli połączenie

Nazwa obiektu, The Link, nie została wybrana przypadkowo. Zaprojektowany przez OMA olbrzymi budynek składa się z dwóch segmentów połączonych efektownym pasażem. Jedna z nich mieścić będzie sklepy i inne usługi należące do galerii handlowej, druga ­– hotel i restauracje.

linkwieden2
The Link, © OMA

Dodatkowo, na dachu budynku znajdzie się wypełniony roślinnością taras wypoczynkowy o powierzchni 1000 m2, który będzie otwarty nawet poza godzinami otwarcia sklepów. W zamyśle jest to „strefa wolna od konsumpcji”, przyjemna i bezpieczna przestrzeń wypoczynkowa. Projekt połączy więc wielkomiejską modę ze spokojem peryferii.

linkwieden3
The Link, © OMA

Jak mówią architekci, podczas projektowania The Link, przyświecała im idea całkowitej reinterpretacji budynku centrum handlowego. Projekt ma zostać ukończony do jesieni 2023 r.

linkwieden5
The Link, © OMA

źródło: world-architects.com

Udostępnij wpis

Komentarze
Architectu moderuje komentarze do ułatwiania świadomej, merytorycznej, cywilnej rozmowy. Obraźliwe, bluźniercze, autopromocyjne, wprowadzające w błąd, niespójne lub nietypowe komentarze zostaną odrzucone. Moderatorzy pracują w godzinach pracy i akceptują tylko komentarze napisane w języku polskim.
comments powered by Disqus
Newsletter Architectu
Otrzymuj informację o nowych wpisach, produktach, wywiadach.