The New Public. Konkurs na wizualizacjÄ™ miejsca publicznego

The New Public. Konkurs na wizualizacjÄ™ miejsca publicznego

Materiały organizatora

Platforma UNI zaprasza architektów i studentów do udziaÅ‚u w konkursie The New Public, którego przedmiotem jest projekt postpandemicznego miejsca publicznego, które odpowie na nowe potrzeby wspóÅ‚czesnych użytkowników.

Podczas gdy niektóre kraje zaczynajÄ… wychodzić z pandemii, inne nadal siÄ™ z niÄ… zmagajÄ…. Istotne wydaje siÄ™ opracowane nowej jakoÅ›ci miejsc publicznych, które odpowiedzÄ… na potrzeby i wymagania spoÅ‚ecznoÅ›ci doÅ›wiadczonych koÅ„czÄ…cÄ… siÄ™ pandemiÄ… koronawirusa. „Co by siÄ™ staÅ‚o, gdyby nasze balkony zostaÅ‚y zaprojektowane z uwzglÄ™dnieniem możliwoÅ›ci interakcji spoÅ‚ecznej? Czy takie rozwiÄ…zanie może pomóc w ksztaÅ‚towaniu przyszÅ‚oÅ›ci naszych miast, a co za tym idzie – przyszÅ‚oÅ›ci spoÅ‚ecznoÅ›ci miejskiej?” – piszÄ… organizatorzy konkursu.

Wyzwaniem, które stawiajÄ… przed uczestnikami organizatorzy konkursu jest zaprojektowanie przestrzeni, w której balkony bÄ™dÄ… peÅ‚nić funkcjÄ™ nowoczesnej przestrzeni publicznej. Projekt musi wspierać możliwoÅ›ci komunikacji, a także zachÄ™cać do kreatywnoÅ›ci w podejmowaniu interakcji z sÄ…siadami.  

Uczestnicy powinni dostarczyć graficzne przedstawienie swojej idei. Obraz powinien mieć rozmiar 2800px x 3200px i być zapisany w formacie JPEG. Grafika może być w całości narysowana ręcznie, stworzona cyfrowo lub może być kombinacją obu technik.

Termin rejestracji do konkursu mija 1 sierpnia 2022. Na zwyciÄ™zców czekajÄ… nagrody pieniężne, których pula wynosi 2 tys. USD. WiÄ™cej informacji znajdziecie na stronie organizatora.

Udostępnij wpis

Komentarze
Architectu moderuje komentarze do ułatwiania świadomej, merytorycznej, cywilnej rozmowy. Obraźliwe, bluźniercze, autopromocyjne, wprowadzające w błąd, niespójne lub nietypowe komentarze zostaną odrzucone. Moderatorzy pracują w godzinach pracy i akceptują tylko komentarze napisane w języku polskim.
comments powered by Disqus
Newsletter Architectu
Otrzymuj informacjÄ™ o nowych wpisach, produktach, wywiadach.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.