Forum Medicum w Lund

Forum Medicum w Lund

Forum Medicum, zdj. Henning Larsen Architects

Rozpoczęto prace nad zaprojektowanym przez Henning Larsen Architects Forum Medicum, będącym nowym elementem kampusu Uniwersytu Lund w Szwecji. Nowy obiekt, którego budowa ma skończyć się w roku 2023, stworzy komfortowe warunki edukacji dla studentów kształcących się w kierunkach medycznych.

Inwestycja zajmie powierzchnię ok. 16 000 m2 i bazować będzie na znacznej rozbudowie istniejącego już Centrum Biomedycznego na Sölvegatan w Lund. W wartą ponad 800 milionów SEK budowę zainwestował Uniwerstytet w Lund oraz Akademiska Hus –szwedzkie przedsiębiorstwo, którego misją jest wspieranie badań i instytucji naukowych.

Oprócz samej renowacji istniejącego obiektu, projekt Henning Larsen Architects stworzy także komfortowe przestrzenie publiczne, strefę gastronomiczną, galerię sztuki oraz wiele wygodnych zakątków, które sprzyjają wyciszeniu i nauce.

 Forum Medicum, zdj. Henning Larsen Architects

„Cieszymy się, że projekt Forum Medicum w końcu zostanie zrealizowany, gdyż jest to projekt łączący zaplecze badawcze i edukacyjne dla studentów medycyny z otwartymi wspólnymi przestrzeniami, dodatkowo w samym środku kampusu uniwersyteckiego!” – powiedziała Ingela Larsson z Henning Larsen.

 Forum Medicum, zdj. Henning Larsen Architects

Koncepcja wizualna projektu opiera się na dwóch niewysokich bryłach, położonych jedna na drugiej i przesuniętych względem siebie. Pierwsza bryła – jednopiętrowa, jak i druga – trzypiętrowa, zaprojektowane są tak, by sprawiać wrażenie lekkości, niemal nieważkości. Architekci uzyskali taki efekt dzięki całkowitemu przeszkleniu ścian. To rozwiązanie zaowocuje także doskonałym doświetleniem wnętrz budynku naturalnym światłem.

 Forum Medicum, zdj. Henning Larsen Architects

„Nowy budynek będzie spójnym centrum wiedzy medycznej, które zaspokoi potrzebę elastycznych, bazujących na doświadczeniu, środowisk do badań i edukacji. Liczymy na to, że nowy projekt zaprezentuje Uniwersytet jako otwarte środowisko i wspólny grunt, na który zaproszeni są wszyscy mieszkańcy Lund” – mówią architekci.

 

źródło: worldarchitecture.org

Udostępnij wpis

Komentarze
Architectu moderuje komentarze do ułatwiania świadomej, merytorycznej, cywilnej rozmowy. Obraźliwe, bluźniercze, autopromocyjne, wprowadzające w błąd, niespójne lub nietypowe komentarze zostaną odrzucone. Moderatorzy pracują w godzinach pracy i akceptują tylko komentarze napisane w języku polskim.
comments powered by Disqus
Newsletter Architectu
Otrzymuj informację o nowych wpisach, produktach, wywiadach.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.