Znamy finalistów konkursu na projekt Baskijskiego Centrum Kulinarnego. Organizacja, która zajmuje się badaniami nad kuchnią i jej promowaniem, już niebawem przeniesie się do nowego budynku, za którego projekt będzie odpowiadało jedno z biur architektonicznych, które dostały się do finału.
W ubiegłym roku Baskijskie Centrum Kulinarne ogłosiło finalistów konkursu na projekt nowego budynku Gastronomy Open Ecosystem. Jest to budynek, którego celem jest stworzenie centrum gastronomicznego skoncentrowanego na badaniach, innowacjach i przedsiębiorczości. Obiekt powstanie w mieście San Sebastian w Hiszpanii, stając się nową siedzibą Baskijskiego Centrum Kulinarnego, zastępując budynek, który służy organizacji od roku 2011.
W celu wyłonienia najlepszego projektu obiektu w grudniu 2021 roku ogłoszono międzynarodowy konkurs architektoniczny. W toku konkursu wyłoniono pięciu finalistów, którzy przeszli do kolejnej fazy procesu przyznawania nagród: 3xn i Bjarke Ingels Group z Danii, OMA z Holandia, Snøhetta z Norwegii oraz Toyo Ito & Associates z Japonii.
Zwycięski projekt, wyłoniony spośród prac finalistów, będzie musiał w naturalny sposób wkomponować się w miejski krajobraz, stać się jego organiczną częścią, a jednocześnie wyróżniać się z otoczenia. Celem konkursu jest znalezienie projektu, który będzie sercem miejskiej dzielnicy innowacji i nauki, które przyciągnie mieszkańców miasta i turystów.
Komentarze
Architectu moderuje komentarze do ułatwiania świadomej, merytorycznej, cywilnej rozmowy. Obraźliwe, bluźniercze, autopromocyjne, wprowadzające w błąd, niespójne lub nietypowe komentarze zostaną odrzucone. Moderatorzy pracują w godzinach pracy i akceptują tylko komentarze napisane w języku polskim.