Sanatorium w Paimio

Sanatorium w Paimio

Sanatorium w Paimio, Leon Liao from Barcelona, España [CC BY 2.0]

Sanatorium w Paimio to przykład budynku przyjaznego środowisku naturalnemu. Nominowane do wpisania na listę światowego dziedzictwa UNESCO dzieło fińskiego mistrza zaskakuje nowatorskimi jak na swoją epokę rozwiązaniami technologicznymi.  

Za Le Corbusierem 

Ten wyjątkowy budynek usytuowany jest w niewielkim mieście Paimio, w południowo-zachodniej części Finlandii. Został zaprojektowany w 1929 r. przez wybitnego fińskiego architekta, Alvara Aalto. Cztery lata później, w 1933 r. obiekt został oddany do użytku i do początku lat sześćdziesiątych XX w. pełnił funkcję sanatorium dla gruźlików, kiedy to został przekształcony w szpital. Od 2014 r. służy jako centrum rehabilitacji dla dzieci, pozostając formalnie własnością szpitala uniwersyteckiego w Turku.

Sanatorium w Paimio, fot. Maija Holma, Alvar Aalto Museum

Aalto otrzymał prestiżowe zlecenie zaprojektowania Sanatorium dzięki zwycięstwu w konkursie architektonicznym. Podczas sporządzania planów budynku wzorował się głównie na pionierskich, modernistycznych pomysłach genialnego Le Corbusiera. Funkcjonalną, „maszynową” estetykę konstrukcji, wzbogacił jednak o kilka własnych rozwiązań, które były zapowiedzią wyklarowania się indywidualnego stylu, dążącego do syntetycznego podejścia do architektury.

Sanatorium w Paimio, fot. Maija Holma, Alvar Aalto Museum

Budownictwo zrównoważone 

Ideą Aalto było zaprojektowanie budynku, który dzięki przemyślanej konstrukcji wspomagałby leczenie 296 pacjentów ośrodka. Traktował on swoje dzieło jako rodzaj kolejnego „instrumentu medycznego”, uwzględnił więc wszystkie istotne czynniki mogące sprzyjać leczeniu wówczas nieuleczalnej gruźlicy.

Nie przypadkiem Sanatorium usytuowane jest w bliskim sąsiedztwie lasu, tak żeby zachęcić kuracjuszy do odbywania częstych i długich spacerów oraz wdychania wysoko nasyconego tlenem powietrza. Z kolei dwa skrzydła budynku położone są wzdłuż osi północ – południe, co miało zapewnić optymalny dostęp promieni słonecznych do wszystkich pomieszczeń mieszkalnych. Dodatkowo, oparty na stalowej ramie konstrukcyjnej obiekt jest wysoki i wąski oraz posiada duże okna.

Sanatorium w Paimio, fot. Maija Holma, Alvar Aalto Museum

Również każdy szczegół wnętrza Sanatorium został pieczołowicie przemyślany. Aalto zadbał o bardzo wysoki standard sanitarny pomieszczeń dla pacjentów. Większość pokoi przeznaczonych jest dla maksymalnie dwóch osób. Posiadają one specjalnie zaprojektowane szafki oraz umywalki. Sufity zaś zostały pomalowane szaro-zieloną farbą; kolor ten miał działać relaksująco na pensjonariuszy. Ponadto na każdym piętrze budynku znajdują się obszerne balkony, które bez problemu są w stanie pomieścić pacjentów wraz z ich ruchomymi łóżkami.

Sanatorium w Paimio, plan sanatorium wykonany przez mistrza aalto, Alvar Aalto Museum

Zobacz także: www.paimiosanatorium.fi

Udostępnij wpis

Komentarze
Architectu moderuje komentarze do ułatwiania świadomej, merytorycznej, cywilnej rozmowy. Obraźliwe, bluźniercze, autopromocyjne, wprowadzające w błąd, niespójne lub nietypowe komentarze zostaną odrzucone. Moderatorzy pracują w godzinach pracy i akceptują tylko komentarze napisane w języku polskim.
comments powered by Disqus
Newsletter Architectu
Otrzymuj informację o nowych wpisach, produktach, wywiadach.